The Big Beefeater Challenge: MIAM

MIAM продължават историята от картината на Жоро Панчев и ни поднасят нещо вълнуващо за похапване. Стилът на Мира и Ангел е лесно разпознаваем и както сами го определят - "малко откачен". Ако поне веднъж си попадал на тяхно събитие, то знаеш, че храната им е повече от вкусна, около нея гравитират все интересни хора, а социално взаимодействие е сигурно. Семпло, с подчертан натурален вкус и без прекомерна обработка - това е начинът, по който MIAM разбират храната и начинът, по който ни я представят в The Big Beefeater Challenge.

Как разбирате IT HAS A BIG TASTE?

Ангел: IT HAS A BIG TASTE допълва нашата концепция, че това, което има "най-голям" вкус е пред очите ти - то е това, което е в сезон, което е прясно.

Мира: За мен чистата храна е съставена от малко компоненти, но те си пасват чудесно. Иска ми се да излезем от рамките на вкуса и храната да е преживяване, да кара хората да мислят. Да се запитат какви са продуктите, как е приготвена, кой я е приготвил.

А: Да разказва история, да има загадка.

Каква е връзката между проекта на Жоро Панчев и вашия?

М: Проектът на Жоро е изкуство, а то е много вдъхновяващо за нашата работа.

А: Също така направихме връзка чисто цветово. При храната нямаш неестествени цветове, по-натурални са, но сме гонили да има красиво червено.

М: Излязохме навън и се огледахме за подходящи продукти. Така на пазара, например, събрахме всичко най-свежо, което бабите сутринта са откъснали. Сега е добър момент да се сдобиеш със страхотни свежи подправки.

От кое пазарче си пазарувате?

М: В случая отскочихме до това в Младост.

А: Там има много хора, които отглеждат сами продуктите си и после ги продават.

М: Искаме да избягаме от масовостта и затова се ориентираме към по-малките производители. Вярвам че трябва да сме от хората, които да покажат, че това е много по-устойчиво, отколкото най-лесното - да подкрепиш конвенционалното производство. Избрали сме по-трудния начин въпреки пречките - да отидем да намерим сами нужните продукти, да ги изберем, да ги докоснем.

А по пазарчетата намират ли се лесно по-специфични продукти?

М: Трудно е, но всичко постигаме с много информация и любопитство. Например, ако видя дадено растения, веднага започвам да се питам - ядливо ли е, не е ли, започвам да го проверявам. Имам даже едно мобилно приложение, което по снимка вади профил на растението с информация за него.

Отглеждате ли си растения?

А: Ще започнем съвсем скоро, когато ще имаме ново място, нова кухня. Там ще имаме и дворче и ще си отглеждаме продукти. За момента отглеждаме само "microgreens", малки растения.

Какво е лондонското вдъхновение във вашия проект?

А: За нас Лондон е събирателен елемент на различни култури, които съществуват в симбиоза. Когато различни нации работят заедно се получава много интересен краен резултат, включително по отношение на храната. Може би другото такова място, което събира влияния и вкусове от цял свят е Калифорния. Street food-а е особено интересен, и не е обезателно, както се случва тук в последните години, само сандвичи и бъргъри.

М: Този колорит е много вдъхновяващ!

Как ви се иска да се развие street food-a при нас?

А: В цял свят добрия street food е дело на местни хора, които работят с локални продукти и правят, това което правят, с много любов. Много ми се иска у нас хората да спрат да смятат, че пет лева за сандвич с ръчно омесен хляб е много, но за кутия цигари не е. Street food-а в България трябва да бъде нещо наистина българско, дори да е елементрано - печена чушка в хляб, например, просто да знаеш, че е крафт, натурално. Едно нещо трябва да се продава на дадено място, но да има голяма опашка, защото хората наистина го харесват.

Как обичате джина си?

М: Аз го предпочитам в храната. Можеш да сготвиш много хубава риба, маринована с джин, лайм и всякакви подправки и зелени чайове.

А: Това, което ми допада в Beefeater е, че е цитрусов и има пиперливи нотки. Връзва се чудесно с риба, подходящ е и за десерти. Като напитка го обичам с тоник и много ми допада начинът, по който го приготвят в СПУТНИК - с мащерка и чушка. Супер просто, но подчертвава уникално вкуса на джина.

Следващият предизвикан в The Big Beefeater Challenge е моделът и музикален селектор Ивета Димитрова.

Oбратно към профила.

Не изпускай нищо, което се случва около Beefeater.
Остави ни мейла си и ще те информираме за всичко най-интересно, което предстои.